E-Posta Servisleri
Dairemiz, üniversitemizin akademik ve idari personeli ile lisans ve lisansüstü öğrencilerine ücretsiz e-posta hizmeti vermektedir. E-Posta hizmetinden yararlanmak isteyenler kimlikleri ile birlikte dairemize şahsen başvurmalıdırlar. Güvenlik nedeniyle telefon ya da başka yollarla yapılan başvurular değerlendirilmemektedir.

E-Posta hesabı açma ve şifre verme kuralları hakkında bilgi için lütfen HESAP AÇMA VE ŞİFRE VERME KURALLARI başlıklı açıklamayı okuyunuz.

Kullanıcılarımız E-posta hizmetimizden,

  • WEB tabanlı e-posta arayüzleri ile,
  • Bilgisayarlarına kurdukları Outlook, Mozilla Thunderbird, Netscape vb. e-posta istemci programları kullanarak
yararlanabilirler.

1. WEB Tabanlı E-Posta Servisi

  • SUN-JAVA SYSTEM CONVERGENCE
    Sun Microsystems firması tarafından üretilmiş bir arayüzdür. Sun JAVA sistemin bütün seçeneklerini tek arayüzde görüp yönetebilme olanağı sunar.

2. İstemci Tabanlı E-Posta Servisleri

Kullanıcılarımız eğer ofislerinde kendilerine tahsis edilmiş bir PC kullanıyorlarsa, Web-Mail yerine o PC üzerine kurulu bir e-posta istemci program aracılığı ile de e-postalarına ulaşabilirler. Bu programlar arasında Microsoft Outlook Express (genellikle Windows ile beraber yüklenir), Microsoft Outlook (genellikle Office paketleri ile yüklenir), Mozilla Thunderbird ve Netscape Messenger en popüler olanlarıdır. Microsoft Outlook (Express) programlarında yazılımın doğasından kaynaklanan bazı güvenlik açıkları bulunduğundan, önerimiz ücretsiz olarak dağıtılan ve Türkçe dahil her dilde sürümü olan Mozilla Thunderbird yazılımıdır.

Yazılımları kurarken gereksinim duyulacak parametreler şunlardır:

  • SMTP Sunucu: mail.hacettepe.edu.tr, (bağlantı için port:465 (ssl için))
  • POP3 Sunucu: mail.hacettepe.edu.tr, port:110
  • IMAP Sunucu: mail.hacettepe.edu.tr, (bağlantı için port:993 (ssl için))
NOT: Kurulum ile ilgili daha fazla yardım için lütfen bölüm ya da biriminizin "Bilgi İşlem Temsilcisine" başvurunuz.

3. Avantaj ve Dezavantajlar

E-posta istemci programlarını kullanmanın Web tabanlı e-posta kullanımına göre bazı avantaj ve dezavantajları şöyle sıralanabilir:

İstemcilerin Web-Mail'e Göre Bazı Avantajları

  • POP3 protokolü ile kullanılması durumunda gelen postalarınız merkez sunucudan alınıp PC'nize yüklenir ve siz postalarınızı orada biriktirirsiniz. Böylece merkez sunucuda kota dolması sorunu yaşamazsınız.
  • Postalarınız (gelen ve giden) kendi bilgisayarınızda depolandığı için Internet bağlantınızın kesik olması halinde bile eski postalarınıza ulaşabilir, onları kategorize edebilirsiniz.
  • Gelen postalarınızı "kimden", "konu", "içerdiği kelime" vb. kriterlere göre otomatik olarak kategorize edip farklı dizinlerde saklayabilir, istemediğiniz kişilerden gelen ya da konulara sahip postaların otomatik olarak silinmesini sağlayabilirsiniz.
  • Merkezi sistemimizde oluşabilecek bir arıza sırasında eski postalarınız zarar görmez, zira onlar kendi PC'nizde depolanmaktadır.
  • İstemci programlar WEB tabanlı olmadıkları için sundukları arayüzler daha yetenekli ve konforludur.

Web-Mail'in İstemci Programlara Göre Bazı Avantajları

  • Web-Mail kullanarak istediğiniz her yerden mevcut postalarınıza ulaşabilirsiniz. Kullandığınız bilgisayarın size ait olması ya da özel bir programın kurulması gerekmez.
  • Web-Mail'de postalarınız daima WEB ekranında görüntülendiği için, -eklentileri özel olarak başka bir programla açmadığınız sürece- e-posta üzerinden virüs kapmanız son derece zordur. İstemci tabanli yöntemde (özellikle Outlook için) bir virüs ya da spyware'in bilgisayarınıza bulaşma olasılığı daha yüksektir.
  • Postalarınız merkez sunucu bilgisayarlarımızda tutulduğu için (kota ile sınırlı olarak), bilgisayarınızı yeniden kurmanız postalarınıza zarar vermeyecektir. İstemci tabanlı yöntemde bilgisayarınızın sabit diski yazılımsal ya da donanımsal olarak zarar gördüğünde (formatlama, veri kaybı, virüs, vs.) eski postalarınızı kaybetme riski vardır.

Yukarıdaki yöntemleri karma olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin, ofisinizde istemci tabanlı bir sistemi kullanıp, akşam evinizden web-mail ile son mesajlarınıza bakabilir ya da mesaj yollayabilirsiniz. Ofis bilgisayarınız ile ertesi gün bağlandığınızda, ofis bilgisayarınızı kapatmanızdan o zamana kadar gelmiş (ve web-mail ile bakabildiğiniz) postalarınız otomatik olarak PC'nize aktarılıp, merkez sunucu bilgisayardan silinecektir.